duminică, 4 ianuarie 2009

PENTRU CEI CARE INCA NU AU INTELES

Suporterul nu este huliganul derbedeu pus pe scandal si infractiuni.
Suporterul este acel membru al societatii, consumator de sport (fotbal, de cele mai multe ori), care face multe sacrificii pentru a-si sustine echipa.
In orice zi de meci, fie ea luni, marti, duminica, Craciun sau ziua mamei, suporterul isi lasa familia, isi lasa nevasta, copilul sau chiar mama bolnava. El isi cheltuie banii, pleaca de la examen sau de la cel mai important curs; pleaca de la serviciu ori se cearta cu seful doar pentru ca e acea zi din saptamana in care simte viata altfel. Acea zi din saptamana nu intarzie niciodata, vine…, e acolo mereu pentru el si nu e niciodata la fel.

De ce face suporterul aceste sacrificii (si poate multe altele)?…
Fie din dragoste pentru culorile si emblema clubului sau preferat, fie din cauza atasamentului fata de echipa favorita, fie chiar din cauza faptului ca atmosfera de pe stadion e cel mai placut si mai putin nociv drog.
Din pacate insa ,,a fi suporter’’ a devenit o moda si multi se inroleaza doar din aceasta cauza ,,nobila’’. Unii considera acest lucru ca fiind ceva cool, iar a nu adera la fenomen poate fi ceva miselesc.

Indiferent de motiv, adevaratii suporteri se stiu. Sunt cei care nu au nevoie sa vorbeasca. Ei traiesc prin fapte. Ei fac spectacolul din tribune, chiar daca pe teren e sau nu spectacol. Ei muncesc la aranjarea cartoanelor sau la vopsitul panzelor interminabile. Ei pierd zile si nopti pentru a-si sustine echipa in celalalt capat al tarii sau chiar peste hotare. Ei transforma cantecele de la radio in cantece pentru sustinere a echipei. Ei dau culoare sportului prin steagurile si fularele lor, prin tortele interzise dar inofensive si frumos colorate (care rare ori au produs vatamari usoare).

Si ce-si doreste acest suporter care isi sustine echipa pe ploaie, pe ger, pe canicula sau pe orice vreme?
Bineinteles: Victoria!
Si daca n-o primeste?
Inapoi acasa si saptamana urmatoare o ia de la capat. Pentru el dragostea nu moare la prima infrangere, nu moare nici la a 19-ea si nu moare nici in ultima liga. Chiar si atunci cand echipa se desfiinteaza el continua s-o iubeasca. Isi strange semenii si face tot posibilul sa o readuca la viata.
El nu tolereaza insa la nesfarsit indolenta din teren. Dezamagirea si bataia de joc din partea celui incurajat este, pe buna dreptate, contestata atunci cand se iveste ocazia. Unul ofera mult si astepta… nu foarte mult, iar celalalt traieste de pe urma lui si nu ofera nici macar respect?
Suporterul nu e mercenar. Iubirea lui neconditionata nu-si schimba culoarea pentru contracte colosale asa cum o fac in ultima vreme cei care ,,isi dau viata pe teren’’.
Dupa caz, protestul din partea suporterului poate recurge chiar la violenta, iar asta datorita faptului ca se simte singurul in stare sa ia masuri, si nu sa stea cu mainile in san precum cei care permit aceasta ipocrizie.

Acest suporter nu doreste sa-si pateze sentimentele adevarate si puternice cu mizeria care s-a format de-a lungul timpului in sport. El vrea sa fie lasat sa se manisfeste, sa creeze spectacolul asa cum stie el, sa se exprime liber si sa fie supus doar lui insusi. Nu vrea sa fie ingradit, limitat sau constrans de nici un factor dinauntrul sau din afara fenomenului. El isi cunoaste drepturile si nu vrea sa devina victima abuzurilor si exceselor de zel.

Chiar daca este vulcanic sau mai temparat, revolutinoar sau elitist, suporterul nu se lasa calcat in picioare doar pentru ca manifestarile lui deranjeaza anumite personalitati educate de la loja. El lupta de fiecare data cand este nevoie, chiar si in afara stadionului. Lupta impotriva nedreptatii si mocirlei in care este atras inevitabil, fara voia lui.
Este acuzat tot timpul pentru ca provoaca incidente si creeaza haos atunci cand se intalneste cu alt suporter care-i impartareste sentimentele, dar nu si emblema din piept. Poate intr-adevar, ar trebui sa accepte sa-i fie calcat teritoriul, sa-l intampine pe celalalt cu aplauze si flori. Ar fi frumos, dar este utopic.
De ce?
Din cauza realitatii.
Faptul ca i s-au interzis incidentele, pentru el este un motiv in plus, o noua provocare pentru a-si pregati ofensiva.
Cine i-a interzis lui sa nu mai faca parte din conflictele din lumea sportului?
Conducatorii si organizatorii competitiilor?
Si ce exemplu dau ei?
Ce exemplu dau conducatorii tarilor in care se desfasoara respectivul sport?
Ce exemplu dau conducatorii lumii?
Stanga se bata si se injura cu dreapta, si asta in public si sub ochii lumii. Stanga se aliaza cu dreapta sa-l atace partea centrala deoarece nu e nici stanga, nici dreapta… si o iau de la capat.
Acesti conducatori educati si civilizati vor sa impuna educatie si civilizatie?
Da… dar nu pot din cauza derbedeilor de pe stadioane. Suporterii sunt vinovatii. In curand or sa se organizeze proteste de genul ,,vrem suporteri… straini!’’.
Si iata deci pe scurt, pentru cine inca nu a inteles, ce inseamna sa fii suporter. Iar cei care tot nu inteleg si continua sa vada doar partea satanica din acesti huligani nenorociti, sa se ridice din fotoliu, sa pastreze punga de seminte pentru filmul de actiune si sa ia parte la spectacolul de pe stadion.
Iar pentru cei care sunt alaturi de echipa favorita si abia stiu cum arata pe ecranul televizorului… Cinste voua !!!

sursa:http://www.romanianultras.net/wordpress/pentru-cei-care-inca-nu-au-inteles%E2%80%A6.html#more-2570

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu