vineri, 30 ianuarie 2009

EXISTA VIATA PE MARTE

NASA a anuntat saptamana trecuta o descoperire care are toate sansele sa devina una dintre cele mai mari descoperiri ale lumii. In atmosfera planetei Marte a fost detectat metan, un gaz care exista doar acolo unde exista si viata.

Descoperirea remarcabila a echipei de cercetatori a fost explicata prin doua ipoteze. Una din ele ar fi ca existenta metanului pe planeta rosie se datoreaza activitatii vulcanice, dar este putin probabila pentru ca nu au fost descoperiti vulcani activi pe Marte. A doua ipoteza care sa explice existenta gazului metan in atmosfera martiana este una biologica: existenta microorganismelor, care degaja metan.

Dr. Michael Mumma, specialist la NASA, explica: `Metanul este distrus rapid în atmosfera martiana in mai multe feluri, astfel ca descoperirea noastră, de cantitati substantiale de metan, in emisfera nordica a planetei, indica un anumit proces aflat in desfasurare, prin care este degajat gazul`. Cercetatorii au precizat ca exista si procese non-biologice care produc metan cum ar fi oxidarea fierului, insa nu poate fi vorba de asa ceva pe Marte.

`În prezent, nu avem destule informaţii ca să spunem sigur dacă procese biologice sau geologice produc metanul de pe Marte. Dar putem spune că planeta este incă vie, cel puţin în sens geologic.`, au declarat cei de la NASA. `Dacă a existat vreodată viată pe Marte, e rezonabil să credem că metabolismul ei ar fi implicat producerea de metan din dioxidul de carbon din atmosfera martiană`, a declarat directorul Institutului de Astrobiologie NASA, dr. Carl Pilcher. Totusi, exista o doza de suspiciune, caci este posibil ca anumite procese geologice sa fi produs metanul, acum sau cu miliarde de ani in urma.

O alta descoperire fabuloasa sunt urmele de apa de pe planeta Rosie, descoperite acum cateva luni. Asadar, unde exisat apa exista si viata. Speculatiile deja au inceput sa apara, cum ca metanul este degajat de organisme numite metanogeni, care traiesc in apa de sub gheata. Mai mult de atat, acesti microbi ar trebui sa existe si in prezent, caci altfel metanul ar fi disparut. Un ocean de gheata a fost descoperit in apropierea ecuatorului martian, un mediu execelent in care s-ar fi putut dezvolta forme de viata simple.

"Metanul este un produs biologic. Dacă metanul există în atmosfera lui Marte, înseamnă că există o sursă care îl degajă. Iar cea mai evidentă sursă sunt organismele. Asadar, daca gasesti metan în atmosfera, poti să suspectezi că există viată", a declarat profesorul Colin Pillinger,expert britanic.

Sonda Phoenix a adus dovezi ca pe Marte ninge, desi zapada se vaporizeaza inainte sa atinga solul. Mai mult de atat, s-a constatat ca praful martian are aceeasi compozitie ca si apa oceanelor, adaugand inca un indiciu teoriei existentei vietii pe Marte.

Mult mai multe informatii le vom afla dupa anul 2030, cand NASA va trimite astronauti pe Marte si nu doar in misiuni de recunoastere, ci pentru a-si petrece o parte din viata acolo.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu