duminică, 4 ianuarie 2009

Helmuth Duckadam

Originea

Tatăl său, Josef Duckadam, este de loc din Şagu German, judeţul Arad. Mama sa, Elisabeth Kálmán, este originară din Semlac, care este şi locul naşterii lui Helmut Duckadam. În timpul copilăriei a fost educat în special de bunica sa maternă, Elisabeth Kálmán (născută Schmidt).

Cariera sportivă

A debutat ca portar la Constructorul Arad, în Divizia C, în anul 1977. Un an mai târziu este transferat de UTA, unde debutează în Divizia A (17 septembrie 1978, CS Târgovişte - UTA 2-0).

După 4 sezoane la gruparea arădeană, este transferat la Steaua Bucureşti, unde se impune treptat ca titular. Este supranumit "Eroul de la Sevilla", dupa ce în finala Cupei Campionilor Europeni cu FC Barcelona apără toate cele patru lovituri de departajare, executate de Alesanco, Pedrazza, Alonso şi Marcos, având o contribuţie enormă la câştigarea trofeului de către Steaua Bucureşti. Performanţa reuşită de Helmuth Duckadam pe stadionul "Sanchez Pizjuan" din Sevilla este înscrisă în celebra Carte a Recordurilor.

Din păcate, în acelaşi sezon în care reuşeşte cea mai bună performanţă a unei echipe româneşti, o accidentare la braţ îl scoate definitiv din fotbalul de performanţă la numai 27 de ani. La 3 ani de la finala de la Sevilla, în anul 1989, Duckadam se reîntoarce pe teren, pentru ultimele două sezoane, la divizionara B Vagonul Arad.

În anul 2004, devine membru al Partidului Noua Generaţie, fiind ales ca vicepreşedinte al PNG şi preşedinte al filialei judeţene Arad.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu